Nederland WU20 derde in poule in Reze

26 jun
Het Nederlands VU20 team is derde geworden in de poule op het sterk bezette toernooi van Reze (Frankrijk). Vanmiddag speelt de ploeg van de coaches Frans Griffioen en Ronald van der Oord om de vijfde plaats tegen Zweden. Dat zal nog een zware dobber worden omdat Zweden – weliswaar B-poule – toch over enkele interessante speelsters beschikt die in de Nederlandse eredivisie niet zouden misstaan. In de poule werd verloren van China en Rusland, maar gewonnen van Oostenrijk.

De speelsters van het Nederlands Team U20 keken erg uit om tegen een team als China U19 te kunnen spelen. Het spelen tegen niet-Europese teams is natuurlijk al een belevenis op zich! In de eerste periode ging het aanvankelijk nog gelijk op (10-10 halverwege de eerste periode), maar daarna was het toch China dat net even doeltreffender bleek te zijn (24-19) In de tweede periode hadden beide teams moeite de basket te vinden (35-25). Voor de coaches Griffioen en Van der Oord was dit de eerste keer dat zij het team volledig bijeen hadden. Voor hen was het een mooie gelegenheid om te puzzelen op welke manier zij het team zo goed mogelijk kunnen laten gaan spelen tijdens de EK. Met name in de derde periode maakte China een goede indruk en besliste het de wedstrijd door uit te lopen naar 58-37. Aan dit verschil veranderde de vierde periode niet meer zo veel. Het werd: 73-52. Bij Nederland kwamen Maxime Essenstam (16) en Marlou de Kleyn (13) in de dubbele cijfers. Bij China gold dit voor Mengram Sun (14), Weina Jin (11) en Xi Yang (10).

In de tweede wedstrijd tegen Rusland kende Nederland een redelijk goede start. Via 14-11 en 21-16 na de eerste periode kende het team van Griffioen en Van der Oord tot halverwege de tweede periode een voorsprong (27-20), maar aan het eind van de tweede periode kwam Rusland via het sterke duo Tichonenko en Poluyanova voor het eerst op voorsprong 31-32. In de tweede helft raakte Nederland het spoor steeds meer bijster. Slechts 6 punten wist de ploeg in de derde periode te fabriceren waarin Rusland gewoon doorging met scoren (37-55). In de vierde periode leek het aanvankelijk tot een afstraffing te leiden (39-72), maar in de laatste 5 minuten gunde ook de Russische coach Nikonova zijn bankspeelsters nog wat minuten, waardoor het verschil niet meer verder opliep, maar het uiteindelijk nog een behoorlijke afstraffing werd: 50-85. Kourtney Treffers kwam met 12 punt als enige in de dubbele cijfers.
De wedstrijd tegen Oostenrijk bleek al snel een kat-en-muis spel te zijn, waarbij de Oostenrijksen duidelijk tekort kwamen. Nederland startte met de vier U18 speelsters (Kallenberg, Adams, Essenstam en Treffers) aangevuld met Marlou de Kleyn en die groep startte prima (6-19 na 5 minuten). Omdat het verschil tussen beide teams toch te groot was, verslapte de concentratie en konden de Oostenrijksen nog wat terug doen en de schade beperken (19-26 na 1e periode). Daarmee is eigenlijk de wedstrijd verteld, want naarmate de wedstrijd vorderde groeide de voorsprong ook gestaag. Opvallend was wel dat beide teams veel te veel aanvallend rebounds toestonden. Voor Nederland maakte dat nu niet uit, omdat de Ostenrijksen niet bij machte waren om dit af te straffen, maar het is wel een punt van aandacht voor de coaches. Na de rust (31-46) liep Nederland in de derde periode uit naar 44-65, waarna de wedstrijd werd gestopt om het toernooischema niet teveel te laten uitlopen. Jill Bettonvill had in een ongelukkige scrimmage haar neus gebroken en dat bracht nog wat extra tijdverlies met zich mee. Bij Nederland kwamen Kourtney Treffers (14) en Maxime Essenstam en Marlou de Kleijn (beiden 12) in de dubbele cijfers. Bij de Oostenrijksen kwamen drie speelsters tot 6 punt (Marlies Kolin, Milena Lazarevic en Lisa Zderadicka)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: