Nederland WU16 overtroeft Duitsland

15 jul

foto: Ruud Fokke

In de eerste wedstrijd van een EK je doelstelling behalen klinkt een beetje raar. Toch was dat hetgeen dat donderdag gebeurde voor het team van coach Bart Sengers op het EK 2012 in Miskolc (Hongarije). De doelstelling voor de meiden U16 is namelijk handhaving in de A-divisie. Juist doordat er dit jaar ook een WK U17 in eigen land wordt georganiseerd en er verschillende speelsters uit het U16 zullen deelnemen en ook omdat er dit jaar geen ticket te bemachtigen is voor de WK, was deze doelstelling gesteld. Emese Hof en Laura Cornelius zouden daarnaast ook nog eerst deelnemen aan het EK U18 en zich aansluiten bij de U18 voor de voorbereidingen van het EK U18 (daar is dit jaar namelijk wel een WK-ticket te behalen wanneer een plaats bij de eerste 5 wordt afgedwongen). Dit alles maakt dat het EK WU16 dit jaar een wat andere target kent dan andere jaren.

Dat neemt niet weg dat het eerst nog moet gebeuren! Laura Cornelius raakte geblesseerd in de oefenserie en reisde niet mee naar Miskolc. En dat was natuurlijk wel een lelijke streep door de rekening van het coaches trio Sengers-Tjin a Soe-Van der Wielen. De ploeg kende maar enkele speelsters met EK-ervaring (Emese Hof en Fleur Kuijt) en bevatte ook nog vier ‘rookies’ uit 1997 (Eveline Kallenberg, Asa Kantebeen, Janis Ndiba & Laura Steggink). Wel hadden verschillende speelsters vorig jaar al hun eerste interlands gespeeld in het u15 team (Naast Kallenberg en Ndiba ook Esther Fokke, Fenne van der Wielen, Charlotte van Kleef en Deborah Vos) en dus waren de verwachtingen voor de wedstrijd tegen Duitsland gespannen. Het team u16 wordt gecompleteerd door Beau Baars en Iris Zwart.

Wedstrijden tegen Duitsland hebben natuurlijk altijd wel wat extra’s en zo ook deze wedstrijd. In de ‘poule des doods’ (met verder Italie en Spanje als twee landen die favoriet zijn voor hoge posities) was het dus zaak om deze eerste wedstrijd te winnen. Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd. Gecontroleerd “fist” spelend kwamen er vooral voor de inside speelsters Janis Ndiba en Emese Hof verschillende opties die zij beide met beide handen aangrepen (9-10), waarna Nederland aan het eind van de eerste periode door scores van Eveline Kallenberg en Janis Ndiba een eerste gat sloeg: 9-19. In de tweede periode bleef Duitsland nog aan het elastiek hangen en wist het de schade te beperken. Nederland kwam inside goed door, maar had wel de nodige moeite met het vinden van de outside opties. Met hard werken werd de voorsprong weliswaar iets groter, maar bij rust (21-35) was er voor Duitsland nog wel iets mogelijk. Ook in de derde periode moesten de scores bij Nederland (te) veel van inside komen en omdat de Duitsers hun verdediging nu juist inside goed sloten, duurde het tot de vijfde minuut voordat Janis Ndiba de eerste veldscore voor Nederland maakte. Bij 31-44 gingen beide teams het vierde kwart in en daarin werd het team van Bart Sengers steeds zelfverzekerd. Het gooide de schroom van zich af, zetteDuitsland verdedigend vast en aanvallend ging de motor steeds beter lopen. Esther Fkke zette het verschil halverwege op 20 punt (33-53), waarna Nederland naar een uitstekende 38-64 overwinning liep en zich daarmee min of meer verzekerde van een plaats bij de eerste 12 en prolongatie van de A-divisie-status. Emese Hof (23 p; 10 reb) en Janis Ndiba (18 p; 11 reb) en Esther Fokke (7 p) waren scorend het meest productief.

Plaats een reactie