Effectiviteitsscore is onzin

4 aug

Basketbal is een sport van de statistieken. Statistische gegevens bieden veel informatie voor speelsters en coaches. Het geeft namelijk inzicht wat je als persoon goed en minder goed doet en ook geeft het inzicht hoe het team als geheel heeft gedraaid (bijvoorbeeld ten opzichte van de tegenstander). Statistieken zijn echter niet altijd zaligmakend, met name omdat in de reguliere en gangbare statistieken lang niet alles wordt bijgehouden. Een speelster kan bijvoorbeeld 20 punten scoren (en dat wordt dan ook benoemd en de media) maar als haar directe tegenstander er 24 er gooit, is het effect natuurlijk niet positief (terwijl dit laatste niet altijd wordt bijgehouden of benoemd). Ook komen centers gemakkelijker in de statistieken voor (omdat rebounds als belangrijk worden gezien). Guards daarentegen, komen minder snel in de media voor. Wel knappen zij veruit het meeste vuile werk op: zij weten namelijk de bal onder grote druk in de aanval te brengen, de aanval organiseren, enzovoorts. Hun ‘beloning’ is dat zij een grotere kans op turnovers hebben (met als resultaat dat zij hiervoor worden afgestraft door de coach, terwijl het juist zo logisch is dat een guard meer turnovers heeft dan de andere speelsters). Forwards hebben het weer eenvoudiger. Zij lopen niet veel kans op balverlies en vallen alleen op door hun scores of schotpercentages. Een forward die bijvoorbeeld 9 balverlies leidt, dat is wel heel uitzonderlijk en dat zegt dan weer iets over de wijze van coachen, maar goed dat terzijde.

Het is een van de redenen waarom ik zelf gewend ben in mijn scouting gebruik te maken van nog vier andere gegevens, namelijk coach assist, dogbites, score opponent en aanvallend rebound opponent. Hierdoor is het feitelijke rendement van een speelster per gespeelde minuut uitstekend te berekenen (zie hiervoor ook mijn skill sheets deel 2: http://www.scribd.com/doc/61831741/Skill-Sheets-Basketball-Deel-2#page=30).
De Fiba houdt ook effectiviteitsscores bij in de statistieken, en dat is de reden dat ik hieraan even aandacht besteed in dit blog. Nu ik weer op een EK zit (Varna), zie ik de statistieken weer langs komen. Zo ook de effectiviteitsscore van de Fiba. En juist die effectiviteitsscore van de Fiba is wel een vreemd ding en geeft informatie die gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd kan worden.
Het probleem zit er namelijk in dat de effectiviteitsscore een cijfer is waarin het scoreverloop van de wedstrijd de effectiviteit van een individuele speelster bepaald. En dat is appels met peren vergelijken. Het kan betekenen dat wanneer een speelster op het verkeerde moment in het veld staat een negatief resultaat boekt, en andersom, als zij op een goed moment in het veld staat een positief resultaat boekt, zonder dat zij enige bijdrage levert aan het een of het ander. Dat is mijn kritiek op deze effectiviteitsscore.
Hoe werkt de effectiviteitsscore? Als een team de wedstrijd start en in de eerste minuut op een 6-0 voorsprong komt, hebben alle speelsters op dat moment een effectiviteitsscore van +6. Wanneer je op dat moment wordt gewisseld, heb je die score dan dus alvast lekker “in the pocket”, ook al heb je misschien de bal in die ene minuut niet eens aangeraakt! 
Laat ik het concretiseren met een voorbeeld. De wedstrijd start en ploeg A komt binnen 1 minuut met 6-0 voor doordat speelster A4 twee driepunters erin schiet. Alle speelsters van ploeg A staan dus op dat moment op +6, terwijl alle speelsters van ploeg B op -6 staan. De coach van ploeg B heeft een wissel klaar zitten voor een speelster (B15) die nog even opnieuw ingetaped moet worden. Deze speelster B15 wordt gewisseld met een -6 effectiviteitsscore, terwijl zij al wel een aanvallend en een verdedigende rebound heeft gepakt. Omdat de verdedigster B4 van schutter A4, niet goed staat te verdedigen, besluit de coach ook haar te wisselen. Echter het spel gaat al verder en voordat de wissel heeft kunnen plaatsvinden, heeft ploeg B gelijk gemaakt op 6-6. De verdedigster B4 had daar geen bijdrage aan maar heeft wel een effectiviteitsscore van 0, terwijl zij niet goed staat te spelen. Zij wordt gewisseld door B6 en samen met haar komt ook B15 weer in het veld en de wedstrijd gaat verder. Ploeg A staat dan twee minuten later op een 6-9 voorsprong (omdat A4 een derde driepunter heeft gescoord), waarbij speelster B15 nogmaals een aanvallende en een verdedigende rebound, als ook een block-shot heeft gepakt. Zij gaat weer naar de kant omdat het tape niet goed zit. Op dat moment heeft zij al een effectiviteitsscore van -9, terwijl haar individuele rendementsscore in die drie minuten speeltijd 1,67 bedraagt! En alle andere speelsters in het veld hebben op dat moment een score van +3 (ploeg A) of -3 (ploeg B). 
De effectiviteitsscore van de Fiba geeft dus redundante informatie en het zou onjuist zijn wanneer hieraan enige betekenis wordt gegeven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: