Degradatie van NT VU16 is de degradatie van de coaches

11 aug

AfbeeldingHet Nederlands team VU16 is gedegradeerd naar de B-poule. De laatste wedstrijd vandaag tegen België ging verloren met 1 punt. Daarmee kwam op een vervelende manier boven water, waarvoor ik een belangrijk deel van het toernooi bang was, namelijk dat er wel meer uit dit team te halen was, maar dat het er door de coaches niet uitgehaald werd.

Ik zou het zelf volstrekt anders gedaan hebben. En hoewel dat geen garantie is dat het dan persé anders zou zijn gelopen, heb ik daar zelf wel de overtuiging van. En ook haast ik mij erbij te zeggen dat garanties uit het verleden (tig keer landskampioen) natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst. 🙂 Maar als je op resultaat coacht – en dat doe je tijdens een EK – dan zijn er verschillende wegen die naar Rome leiden. Nu werd er door de coaches een doodlopende weg ingeslagen die gaandeweg het toernooi steeds duidelijker werd en waarvan ik het idee had dat zij door een bepaalde tunnelvisie dit niet zagen aankomen.

De wijze waarop de coaches Bart Sengers en Meindert van Veen tijdens dit EK hun keuzes maakten, paste niet in mijn logica. Er werd nu voor gekozen om enkele speelsters een soort heilig te verklaren. Het maakte niet uit wat ze deden: tegen welk schotpercentage ze scoorden, welk balverlies ze leden, welke schotkeuzes ze maakten, hoe slecht ze verdedigden, enz enz: zij bleven in het veld staan. Natuurlijk waren er ook mooie momenten bij. Dat is logisch. Maar in tegenstelling tot de ‘eerste keus’, werd bij andere speelsters het zelfvertrouwen tot op de grond werd afgebrand wanneer zij maar 1 fout maakten (en gelijk een wissel volgde), of doordat zij helemaal niet gebruikt werden. Natuurlijk het kan een keuze zijn. Daar ben je als coach immers verantwoordelijk voor. En nu is dit het resultaat en daar ben je als coaches ook verantwoordelijk voor. 

De speelsters kunnen voor deze degradatie niet verantwoordelijk voor zijn, want sommigen zijn niet of nauwelijks gebruikt (waarom selecteer je ze dan, als je er geen vertrouwen in hebt?), terwijl bij anderen – ik zei het al – structureel het vertrouwen werd afgebroken om hun kwaliteit tot hun recht te laten komen. Tja, en basketbal is nu eenmaal een sport waarbij het om teams gaat waarbij je met meer dan drie of vier speelsters moet spelen. 

Op een EK speel je 9 wedstrijden in 11 dagen en daarmee leg je een groot beslag op de mentale en fysieke belasting van alle (12) speelsters. Sowieso al. Als je dan bepaalde speelsters zo goed als niet wisselt, betekent het dat die speelsters op een gegeven moment natuurlijk niet meer kunnen brengen wat je van ze verwachtte als coach (Als ze dat al konden brengen…). Ik zal er in de komende weken nog wel eens wat uitgebreider over berichten, maar één beginnersfout wil ik alvast wel even noemen: de tweede ronde.

Nederland speelde de tweede ronde in de wetenschap dat zij zich niet meer konden plaatsen voor de kwartfinale en dat veel, heel veel, zou komen af te hangen van de wedstrijd tegen Zweden. Je zou zeggen dat het een ideale kans was om de speelsters waarvan je veel verwacht de broodnodige rust te geven en vooral veel minuten aan je ‘tweede keus’. Niets is echter minder waar. Ook al werden gewoon de drie wedstrijden in de tweede ronde verloren, er werd een consequent beroep gedaan op een paar speelsters, die dan ook helemaal uitgewoond waren. Toen de cruciale wedstrijd tegen Zweden werd gespeeld, kon de ‘eerste keus’ van de coaches niet meer de energie opbrengen (op sommige fases van de wedstrijd na) om de wedstrijd naar zich toe te trekken (terwijl Zweden echt geen best team was…).

Nou goed, je komt dan in de verliezerspoule en daarin werd dezelfde fout opnieuw gemaakt. De eerste wedstrijd tegen Litouwen werd ruim gewonnen. Litouwen had ongeveer het niveau van Binnenland (grapje hoor, dames uit Barendrecht :)) en dus was het logisch dat de wedstrijd werd gewonnen. Ook nu gold dat er volop mogelijkheden waren om je ‘eerste keus’ rust te geven voor de cruciale wedstrijd (Of je immers met ruim dertig punten wint of bijvoorbeeld met 10. Dat maakt niet uit. Voor het doelsaldo hoef je het niet te doen). Ook nu gebeurde dit niet. Het is een keuze die gemaakt is.

Het gevolg was wel dat je dus met een volstrekt vermoeide ploeg de belangrijke wedstrijd tegen België om de degradatie gaat spelen en dat is dan een wedstrijd waarin je opnieuw weer alles van je ‘eerste keus’ gaat verwachten en vragen. Het begin was echt hoopgevend, maar in plaats van je rotatie zo groot mogelijk (of in ieder geval groter!) te houden, werd opnieuw gekozen voor een heel kleine rotatie. En dan gaat op een gegeven moment natuurlijk niet alleen de fysieke vermoeidheid meespelen, maar ook de mentale. België had de eerste helft heel veel gemist en dus was het wachten op hun ‘flow’. En die kwam er, en omdat wij die ‘flow’ al gehad hadden, zag je dat het aan het eind van de wedstrijd de mentale weerbaarheid van de speelsters in het veld te zwak was om zichzelf staande te houden. Daar moet je als coaches weten en je speelsters erop voorbereiden, en zelf – door middel van je wisselbeleid en je time-outs – je rol in spelen. Het gebeurde niet (en voor zover het gebeurde werden er volstrekt andere keuzes gemaakt, dan dat ik had gedaan). Nu werd bijvoorbeeld gekozen om in de slotfase van de wedstrijd de jongste speelster van het team de meeste verantwoordelijkheid te geven in de organisatie van het spel. Tja, zij gaat drie (of vier) keer de fout in. Het is niet haar fout, het is de keuze van de coaches.

Nederland gedegradeerd: verantwoordelijkheid van de coaches. En ik ben benieuwd tot waar deze reikt.

(Later volgt nog wel meer over dit toernooi, want ik heb weer heel veel geleerd)

 

Advertenties

16 Reacties to “Degradatie van NT VU16 is de degradatie van de coaches”

 1. Ed Hof 11 augustus 2013 bij 9:03 pm #

  Verdorie wat klote dat de U16 naar de B-klasse is gedegradeerd! Erg vervelend voor de meisjes en het Nederlandse Basketball. Ik heb de wedstrijden niet gezien en vind de reactie in ieder geval interessant, maar vanwaar die angel van frustraties vermengd met een arrogant ‘tig keer kampioen’? Merkwaardig..

  • girlshoop 12 augustus 2013 bij 1:33 pm #

   Ha Ed, sorry. Het was niet bedoeld om arrogant over te komen. Ik had het eigenlijk alleen maar toegevoegd omdat het vaak voorkomt dat er alleen maar wat wordt geroepen door iemand, zeg maar ‘kritiek om de kritiek’, zonder dat er ook achtergrond in zit. Het was bedoeld om aan te geven dat ik vanuit ervaring spreek. Probeer het als zodanig te lezen.

 2. jan booi 12 augustus 2013 bij 12:12 am #

  ik ben het hier helemaal mee eens. bij de nbb zullen ze je dit niet in dank afnemen, omdat ze niet tegen kritiek en de waarheid kunnen. echt een schande deze degradatie. tijd dat er eens goede coaches worden aangesteld. en de bondscoach als assistent kan echt niet.

 3. jan booi 12 augustus 2013 bij 12:20 am #

  ik vrees dat je dochter niet meer geselecteerd wordt. want ze kunnen niet tegen kritiek en de waarheid.

 4. Dwight van West 12 augustus 2013 bij 1:50 am #

  Volgens mij is dit een ooggetuige analyse?! Dat het maar eens gezegd wordt!!

 5. E. Zappeij 12 augustus 2013 bij 3:04 pm #

  Hallo Ton,

  Ik denk dat je bovenstaand stuk hebt geschreven nog in de emotie van de klote verliespartij van gisteren. Gelukkig heb je onderaan toegevoegd: “Later volgt nog meer want je hebt ook een hoop geleerd van dit toernooi”.

  Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het vervolg…..

  Ik ken je niet als coach, wel als vader en een een bevlogen supporter…ikzelf ben er ook zo een en dat schept een band. Ik begrijp je stuk volkomen, ik heb de U16 dagelijks via de livestats gevolgd met meer dan gewone interesse. Sommige dingen begreep ik ook niet maar ik heb zoals gezegd de games niet live gezien en ik weet wel: Zelf aanwezig zijn bij een game, zeker bij het basketball is heel wat anders dan de game volgen via de livestats.

  Maar ik ben er van overtuigd dat ook de coaches er alles aan gedaan hebben om de degradatie te voorkomen. Natuurlijk, op de tribune is het soms tandenknarsen en kromme tenen over het wisselbeleid, speelminuten, taktiek, etc. Nu heb ik zelf geen enkele ervaring als coach, sterker nog…ik heb zelf nooit gespeeld…en daarom zal ik mij nooit kritisch uitlaten over welke coach dan ook bij welke sport.

  Nu is het een dag later en zijn de tranen opgedroogd….de terugreis zal worden aangevangen en komt er een gedesillusioneerd VU16 team aan op Schiphol.

  PS: Ik ben het niet eens met de antwoorden van Dhr. Booi en Dhr. West…Ik denk dat Evelien gewoon in een NT thuishoort, ongeacht wat haar vader vindt of schrijft.
  Kritiek op een coach cq bondscoach is altijd makkelijk vanaf de zijlijn.

  • jan booi 12 augustus 2013 bij 4:15 pm #

   ik vind ook dat ze daar in thuis hoort ongeacht wat haar vader schrijft. ik sprak alleen maar mijn vrees uit. als dat al niet meer kan. verder is het mijn mening. daar hoeft niemand het mee eens te zijn. ik heb toch ook geen commentaar op de mening van een ander.

  • girlshoop 12 augustus 2013 bij 5:25 pm #

   Ha Ed, dank voor je reactie. Mijn stukje is niet rechtstreeks voortvloeiend uit de emotie van het verlies hoor. Het klinkt misschien gek, maar ik had dit – eerlijk gezegd – een beetje voelen aankomen. Ik heb getracht in dit stuk aan te geven dat ik het persoonlijk anders zou hebben gedaan (meer op het collectief van het team) en omdat wij voorafgaande aan het toernooi een mail hadden gekregen dat wij niet tijdens de EK met de coaches mochten spreken (en ik mij daaraan gehouden heb), en ik wel van mening ben dat ‘wij’ in Nederland de discussie over de toekomst van het damesbasketbal best wat meer openbaar mogen voeren.

   • jan booi 12 augustus 2013 bij 6:05 pm #

    ik kreeg vandaag een reactie op fb dat ik wel kritiek mag hebben, maar niet in het openbaar. dus daar zijn ze niet van gediend. ze zullen hun mening dan ook niet rechtstreeks tegen jou zeggen, maar achter jou rug langs en over jou praten. ze doen dus zelf wat ze jou verwijten.

   • girlshoop 12 augustus 2013 bij 6:20 pm #

    Ha Jan, nou ik heb er vandaag individueel met Bart Sengers over gesproken. Hoewel we beiden – natuurlijk – een andere mening hebben, vond ik het heel eerlijk en fideel van hem dat hij mij erover aansprak. Natuurlijk wordt er ook achter je rug om over gesproken, maar dat ben ik gewend hoor, dat is niet erg. Ik probeer het altijd open en eerlijk en met respect naar een ieder te doen. Daarbij is het niet erg dat we van mening verschillen. Maar het is wel belangrijk dat we de discussie met elkaar aangaan (zonder anonieme of fake-namen)

 6. jan booi 12 augustus 2013 bij 8:32 pm #

  idd. dat moet ook, maar ik vind dat ze daar niet erg van gediend zijn. ik hoop dat je dochter hier geen nadelige gevolgen van ondervind. dat zou wel heel erg zijn. maar je kunt van alles verwachten.

 7. Nassetter 14 augustus 2013 bij 1:09 pm #

  Misschien wordt het tijd dat de NBB eens gebruik gaat maken van de capaciteit en kwaliteiten van Molly McDowell. Geen betere trainer, coach en motivator voor jonge meiden. “Nood breekt wetten” !

  • Rob 15 augustus 2013 bij 2:18 pm #

   Molly is assistent-coach Nedteam vu15 en is dit weekend mee met de meiden naar Denemarken waar het North Sea Development Tournament wordt gespeeld.

  • Justin 16 augustus 2013 bij 1:50 pm #

   Dat is wel een heel erg kort door de bocht gedacht dat een bepalende persoon dit zou kunnen oplossen.

   En daarnaast zijn er toch ook genoeg Nederlanders die die zelfde kwaliteiten hebben? Niets ten nadelen van Molly, maar als we het met Nederlanders bij een Nationaal team kunnen moet dat toch ook de voorkeur hebben lijkt mij???

   Het is inderdaad zeer jammer dat de meiden gedegradeerd zijn (op welke wijze dat dan ook maar gebeurd mag zijn) Maar niet elk team is zo goed/slecht als het team wat er het jaar er voor stond (Met alle respect voor de meiden en coaches!!).

   Laten we gewoon hopen dat de successen in de toekomst weer de boventoon zullen vieren en daar moeten wij met zijn allen in Nederland aan gaan werken. Wij leiden de meiden tenslotte op, zij coachen ze met de NT wedstrijden.

 8. LuluHoops 14 augustus 2013 bij 3:30 pm #

  hoi ton

  tjaaaaaaaaaaaaaaa ….
  wat een bezieling en trechte vraag
  zitten er consequenties aan vast voor negatieve resultaat of gaan we de schaarse geld van noc / ncf maar spenderen zo
  gelukkig ook iemand anders die ook zo over denk …. waar ik beticht word dat ik geen enkel verstand van basketball heb … dus doe ik waar ik heel erg goed in ben … zeiken ….
  eens kijken wanneer noc/ncf de geld kraan dicht draait.
  de EK. u-18 begint en over twee weken weten we meer en hoop dat ik ongelijk krijg en onze meiden de podium plaats veroveren
  LuluHoops

 9. Wokkieniemokke 15 augustus 2013 bij 8:17 am #

  @Nassetter, Molly McDowell vertrekt vandaag met het NT vu15 naar Denemarken voor het vierlanden toernooi. Zij tevens betrokken geweest bij het selectieproces van dit team. Zij is dus al een tijdje bezig (weliswaar in stilte)….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: